fbpx
" alt="">

Odlarutmaningen

Image

Det här är Odlarutmaningen

Idag vet vi att svenskodlade gurkor och tomater är ett bättre alternativ än importerade, inte minst för klimatet. Ändå importerar vi mer och mer och idag är enbart två av tio tomater svenskodlade. Det måste ändras. Därför har vi startat Odlarutmaningen – en kampanj som utmanar handlare och konsumenter att köpa mer svenskodlat.

Image

Tre saker du kan göra

Oavsett om du är konsument, butiksanställd, frukt- och gröntansvarig eller inköpare finns det flera saker du kan göra för att grönsaksdisken ska fyllas med mer svenskodlat. Vi har listat tre saker på vad du som konsument kan göra, samt vad du som handlare kan göra.

Image

Därför slår svenskodlat importerat på fingrarna

Om du hade haft en importerad ekologisk tomat framför dig och en helt vanlig svensk, vilken hade du då valt? Här förklarar vi varför du alltid ska välja den svenskodlade – även om den importerade är ekologisk. 

Image

Gratis butiksmaterial

Gör något bra för klimatet och våra svenska odlare – skylta din butik med gratis butiksmaterial från Odlarna.se.

Image

Svar på tal

För att öka utbudet av svenska gurkor och tomater behöver vi upplysa om fördelarna med svenskodlat. Om butiken skulle argumentera för importerat kan det vara bra att redan innan ha svar på tal. Här har vi därför listat fem vanliga butikspåståenden och vad du som konsument kan svara när du möts av dessa. 

Image

Vinn mat för 500 kronor

Få chansen att vinna ett presentkort på mat till ett värde av 500 kronor samtidigt som du hjälper till att öka andelen svenskodlat. Tävla genom att tagga din lokala matbutik bland kommentarerna i vårt inlägg antingen på Facebook eller Instagram.